Buiten de lijntjes denken : inspiratie vanuit Scandinavië

Een paar weken geleden vond de Copenhagen Fashion Week plaats. Dit event trok enorm veel stijlvolle mensen en inspireerde ons tot het schrijven van deze blog. Want 'Scandinavian fashion' is erg in trek en heel anders dan de Hollandse kledingstijl. Het Scandinavische (en met name Deense) kledingbeeld is veel frivoler en speelser dan wat wij hier in Amsterdam zien. In Nederland zijn wij altijd op zoek naar comfortabele kleding: je moet ermee kunnen fietsen, van afspraak naar afspraak hollen, en niet te uitgesproken zijn. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg - ja, zelfs in Amsterdam, waar de streetstyle momenteel de boventoon voert. Nederlanders zijn makkelijk en vallen niet heel graag op. Jeans zijn de norm, lekkere trui erbij en klaar. Niet perse wat mis mee, maar de afgelopen jaren mist er wel wat kleur in ons straatbeeld. De Denen en Zweden doen dit bijvoorbeeld heel anders. Ook daar hebben ze te maken met wisselend weer en kou, maar ze weten wel een feestje te maken van hun kleding.

 

Wat je in Scandinavië veel ziet, is dat ze werken met laagjes. Zo dragen ze daar vaak jurken met (spijker)broeken eronder. Dit zorgt ervoor dat de outfit nog steeds vrouwelijk is, maar net wat gedurfder. Maxi-jurken worden gedragen met stoere boots eronder en een wollen trui erop. Ook wordt er voor meer kleur en prints gekozen, maar dat wil niet zeggen dat de kleding uitgesprokener is. Het gaat om de subtiliteit en kwaliteit, en de combinatie van lichte kleuren en texturen. Hoogstaande materialen zijn het uitgangspunt van Scandinavische kleding: vorm en 'feel' zijn heel belangrijk, en vaak wordt er ook rekening gehouden met dier en natuur - veel Scandinavische merken zijn duurzaam en bewust van de impact op de aarde. Overkoepelend kunnen we zeggen dat de Scandinavische manier van kleden een filosofie is: het straalt de Scandinavische manier van denken uit. En Scandinaviërs vinden het belangrijk dat er goed wordt omgegaan met het milieu, dat hun kleding van goede kwaliteit gemaakt is, en dat ze zich goed voelen in wat ze dragen. Deze manier van denken verklaart ook waarom Scandinavische kledingmerken tegenwoordig zo populair zijn: comfort staat nog steeds voorop, maar eigenzinnigheid en speelsheid zijn tevens belangrijk. 

Wij zelf zijn ook trots op de Scandinavische merken die bij ons in de winkel hangen. Deze merken zijn allemaal kwalitatief hoogwaardig, niet extreem uitgesproken, maar zeker met mooie prints en stoffen, uitgevoerd in een prachtig kleurenpalet. Alle Scandinavische merken die wij hebben hebben ook een goede pasvorm en zitten heel fijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld Gestuz, een Deens merk met mooie prints. Gestuz heeft veel maxi-jurken in hun collectie, doe goed gedragen kunnen worden met een dikke trui erboven. 
Onze andere trots is Libertine-Libertine, die qua stijl tussen comfortabel en sophisticated zit. De kleding van Libertine-Libertine is kwalitatief zeer goed en er is veel aandacht besteed aan details en stoffen. Libertine-Libertine heeft elk seizoen weer fijne truien en jurken die je nooit meer uit wilt doen!

Klitmøller Collective is een nieuw Scandinavisch merk wat we toegevoegd hebben aan onze collectie. De truien en blouses voor mannen zijn gemaakt van heerlijke stoffen zoals lamswol en hebben een comfortabele fit. De truien hebben Scandinavische patronen en zijn duurzaam gemaakt.
Voor de vrouwen hebben wij tevens Storm & Marie, een merk met klassieke items eén een speelse touch. Zo zien we dit seizoen bij Storm & Marie veel dierenprints in prachtige kleuren, zoals een rok en jurk in donkerblauwe luipaardprint. Voor de meer sophisticated dames hebben wij Notes Du Nord, een Deens high fashion merk met een luxueuze uitstraling. De collectie van Notes Du Nord bevat altijd veel kleur, en klassieke pasvormen. Het merk zelf laat zich inspireren door 'Art Deco' en heeft altijd veel oog voor detail.

Deze merken kunnen uiteraard goed met elkaar gecombineerd worden, maar het heeft ook wel wat Scandinavisch om juist Scandinavische merken met andere merken te combineren voor een eigen look. Wij bij Schwung helpen je graag met het vinden van een eigen stijl en we leren je graag hoe je verschillende stijlen kunt combineren. Een comfortabele outfit hoeft niet altijd simpel te zijn, ook al wonen we in Nederland! We zien je graag bij ons terug in onze winkel op de Jan Pieter Heijestraat 166H in Amsterdam-West. Tot snel!

 

 

Sara Gerretsen